Wereldkaarten: ik gun jou de wereld en meer!

wereldkaarten-review

wereldkaarten-review

In deze blog deel ik mijn ervaring met reizen. En waarom ik het aanraad om reisplannen visueel te maken met een wereldkaart. Reizen heeft mij namelijk veel gebracht. Of het nu verre reizen zijn of citytrips. De voorpret, de reis zelf met nieuwe ontmoetingen, indrukken, smaken, geuren, kleuren en het moment van thuiskomst: het maakt dat ik symbolisch gezien elke reis zou willen omschrijven als ‘een reis in jezelf’. 

De eerste reiservaringen

Veel herinner ik er niet meer van, maar voor mijn vijfde levensjaar zijn wij in Indonesië met het gezin vaak op pad geweest. Enkele flarden hiervan komen zo nu en dan op. Zoals het reizen met de auto van Jakarta naar mijn grootouders in Lembang (Bandung), dat toentertijd al een reis op zich was. De slingerpaden door de bergen met op de achtergrond heerlijke muziekjes van mijn Pa maakte vaak dat ik na wat gefriemel en geklauter op de achterbank uiteindelijk in slaap viel. De route van Jakarta naar Lembang is nu vele malen korter, maar in slaap vallen doe ik nog steeds! 😀

De eerste nooit-te-vergeten-reis

Mijn eerste nooi-te-vergeten-reis was er een met een groot impact op de rest van mijn leven. Ik was vijf jaar en reisde met mijn Indonesische moeder van Jakarta naar Amsterdam. Met veel verdriet afscheid moeten nemen van ons gebroken gezin, onze grote Indonesische familie en het vertrouwde huishoudelijk personeel was in de plaats gekomen van het gebruikelijke voorpret voordat je op reis gaat. Wat hierop volgde is voor mij nu geschiedenis en het gevoel van thuiskomen is na zestien verhuizingen ook weer een verhaal apart 😉

De in-jezelf-reizen

Toen ik veertien jaar was vond mijn moeder het een goed idee om mij een zomer lang bij familie in Indonesië te laten verblijven. Tijdens dat verblijf heb ik mijn eerste in-jezelf-reis ervaren. Op het prachtige en mystieke eiland Bali. Na behoorlijk wat inzichten kwam ik namelijk helemaal opgeladen terug met een heldere blik op mijn toen roerige tienerleven. Sindsdien heb ik meerdere in-jezelf-reizen gehad, zoals de verhuizing naar het prachtige Caribische eiland Saint Lucia, de surf- en yogaretraite in Marokko en nog een tweetal andere Bali-reizen.

Europese reizen

Familie en vrienden die op andere continenten wonen herinneren mij er aan dat het ze zo geweldig lijkt om in Europa te wonen. Vanwege de relatief kleine afstanden tussen de landen. En ze hebben gelijk. Met een paar uur rijden zit je in Europa namelijk al in een ander land, terwijl je met acht uur rijden pas op de helft van het eiland Java, Indonesië bent.

City trips in eigen land

De laatste jaren ben ik mij wat meer gaan bewegen op Nederlandse bodem. Oftewel, weekendjes weg naar de grote steden of juist midden in de natuur bevallen mij meer dan prima! Het blijft nog steeds nieuwe dingen ontdekken, zolang je er maar open voor staat. 🙂

Verre reizen

De aankomende jaren hoop ik de verre reizen weer op te kunnen pakken. Zo heb ik – door steeds maar weer familie op te zoeken in Indonesië – de omliggende Aziatisch eilanden met de prachtige kleuren, geuren en smaken niet kunnen ontdekken. Ook zie ik mezelf weer salsa of merengue dansen met locals. En op spontane trips gaan op zoek naar watervallen zoals in het verleden. Een in-mezelf-reis in Goa, India. En zo trekken Hawaï en Nieuw-Zeeland mij op de een of andere mysterieuze manier. Genoeg te ontdekken! Maar waar te beginnen?

Visualiseer je reizen

Wanneer ik iets wil bereiken; een eindresultaat binnen een project, een oplossing van een probleem of in dit geval het bepalen van een reisbestemming, dan helpt het mij om dit eerst te visualiseren. Dat proces start in het hoofd maar om het concreet te maken en uit te voeren werkt het het beste om het op papier of digitaal uit te tekenen. Maar nog beter (en makkelijker!) is het om een wereldkaart in huis te halen! 🙂 Zo zie je letterlijk voor je welke landen je nog eens wilt ervaren.

Herinneringen zijn blijvend

Tot slot, hoe veel of weinig je ook reist: reizen zit ‘m vooral in het bewegen van het ene punt naar het andere punt. Reizen kan te voet, fietsend, met openbaar vervoer, auto of vliegtuig. Maar reizen kun je ook zittend, liggend of voor mijn part ondersteboven hangend doen!
Reizen is voor mij: a part of life!

Tip: maak tijdens elke reis tenminste 1 foto die je vervolgens afdrukt en inlijst. De mooiste herinneringen verdienen wat mij betreft een foto op glas

Heb je na het lezen van mijn ervaringen vragen of wil je jouw ervaringen delen? Laat dan gerust een berichtje achter!

wereldkaarten-review
Dit bericht is in samenwerking met Wereldkaarten.nl waarbij ik deze wereldkaart op plexiglas heb mogen ontvangen. Check vooral de website met nog veel meer andere toffe stijlen!

2 gedachten over “Wereldkaarten: ik gun jou de wereld en meer!”

  1. Mooie wereldkaart en goed artikel Cyn! Voor mij is reizen ook echt een part of life. En elke reis die ik maak is ook (voornamelijk) een reis in mezelf. Kan niet wachten tot jullie hier zijn in Toronto! 🙂 Dikke kus!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.