Vertrouwen: minder vrezen en meer beminnen

Mijn levenslessen draaien overduidelijk om vertrouwen. Vertrouwen (her)krijgen in anderen dacht ik altijd. En zelf-vertrouwen. Nu geloof ik dat het met name gaat om vertrouwen als totaal. Als basis.

Hoe komt het toch dat mensen zo heftig kunnen reageren bij gebeurtenissen waardoor ze het idee krijgen dat ze iets moeten dóen? Dingen doen die extern gericht zijn. Volgens mij heb ik het ontrafeld: dit soort reacties komen voort uit angst.

Ken je de 3-stressreacties op gevaar: vechten, vluchten en bevriezen? Dit zijn de drie modi waar we in schieten wanneer onze zintuigen ons aangeven dat er ‘gevaar’ op de loer ligt. Ikzelf ben een bevriezer. Eentje met een ADHD-brein die in een rap tempo oplossingen bedenkt en de confrontatie met het ‘gevaar’ aangaat.

Gevaar in onze huidige maatschappij kan van alles zijn. Triggers en gebeurtenissen van klein naar groot. En naar mijn mening sterk afhankelijk van de gemoedstoestand waarin je je bevindt. Want een vrolijke bui is natuurlijk een totaal andere gemoed dan wanneer je op het punt staat in een burn-out te geraken.

Wat ik wil zeggen: heb vertrouwen. Want vertrouwen hebben in een ander geeft rust. En vertrouwen hebben in jezelf geeft… liefde.

Liefs.

Welke stressreactie heb jij: vechten, vluchten of bevriezen?

Heb je vragen of wil je reageren? Laat een berichtje achter in de comments, stuur mij een e-mail: info@mamacyn.com of vul het contactformulier in.