Sluiting Aloysius College in Den Haag laat diepe sporen na

Den Haag, 5 november 2015 “Vandaag werd ik uit de klas gehaald door onze rector, hij zei dat we het gingen hebben over mijn nieuwe school. Ik wist meteen dat het slecht nieuws was, want ik was de enige die mee moest. En toen zei hij het: “Anna, je bent helaas uitgeloot bij de drie scholen waar jij je hebt aangemeld.” Ik wist niks te zeggen en probeerde mijn verdriet in te houden. Daarna belde ik mijn moeder en barstte in snikken uit.” Sluiting Aloysius College in Den Haag laat diepe sporen na. Zeker bij Anna, 11 jaar.

Mijn eerste schoolkeuze

Eigenlijk was mijn aller-eerste keuze gevallen op Dalton Voorburg, een school bij ons aan de overkant en het onderwijs sprak me gewoon heel erg aan. Ik was misschien wel de jongste in de klas, maar ik ging goed mee met de rest en haalde goede cijfers en dat zelfstandig werken leek me echt super fijn. Maar toen kregen we het bericht dat er voor de brugklas zo veel aanmeldingen waren dat de school met ruim veertig over-aanmeldingen zat. Dit betekende voor mij dat ik buiten de boot viel, omdat ik niet voldeed aan de regels die zij hadden bij het aannemen, zoals bijvoorbeeld Dalton onderwijs gevolgd hebben op de basisschool en al een broer/zus op school te hebben en zo.

De tweede aanmeldingsronde

Daarna kwamen we in de tweede aanmeldingsronde terecht, waarbij we een tijd moesten wachten op informatie over welke scholen er nog beschikbaar waren op mijn niveau. Mijn eind CITO score was HAVO, maar de school en mijn moeder waren het met elkaar eens om voor het VMBO-T/HAVO advies te gaan vanwege mijn leeftijd, zodat ik nog wat tijd kreeg om me te ontwikkelen met mijn 11 jaar…of zoiets. Dus hoopte ik dat het Sint Maartenscollege plek had. Maar dat mocht helaas niet zo zijn. Zij hadden alleen nog plek in de VWO klas.

Stress!!

Nou, toen was het wel even stressen voor mijn moeder! Ik moest haar soms ook echt even met rust laten, want ik zag aan haar dat ze heel hard aan het nadenken was wat ze moest doen. Wat het beste zou zijn voor mij. Gelukkig heeft mijn moeder veel steun gekregen van haar vriend en onze familie. Iedereen in onze omgeving leefde mee. Ik was vaak buiten aan het spelen, afleiding zoeken door leuke dingen doen met mijn vriendinnen van school, uit de straat en de voetbal.

Aloysius College voor de zomervakantie

Tijdens de tweede aanmeldingsronde, kwamen we terecht bij het Aloysius College. Het aanmelden ging heel makkelijk. Mijn moeder werd geïnformeerd over de situatie van de school, maar werd gerustgesteld door de uitspraken dat het AC open mocht blijven bij genoeg aanmeldingen in de brugklas. En dat was uiteindelijk het geval, totdat de eerste brief verstuurd werd naar mijn moeder op 8 juli, met daarbij de verklaring van het bestuur. Mijn moeder schrok best van het bericht, maar zei dat we eigenlijk niet veel konden doen, behalve wachten op meer informatie. Dit gebeurde vlak voor de zomervakantie, maar ik was eigenlijk nog druk bezig om afscheid te nemen van mijn klasgenootjes van groep 8. Onze eindmusical was zo leuk!

Aloysius College na de zomervakantie

Na de zomervakantie, na de schoolboeken en het gym tenue aangeschaft te hebben, kreeg mijn moeder een nieuwe brief. Op 24 augustus heeft de Staatssecretaris Sander Dekker een brief over het AC aan de Tweede Kamer gestuurd. Als bijlage bij deze brief stuurde hij het rapport van het onderzoek naar de onderwijskwaliteit en het rapport van het onderzoek naar het bestuurlijk handelen (inclusief zienswijze bestuur AC) mee. Deze documenten zijn hier. Mijn moeder had het niet meer! Ze laat het niet altijd zien, blijft altijd rustig, maar ik zag aan alles aan haar dat ze er echt mee zat. Ze hield zich flink voor mij. Dus ik deed hetzelfde, ik hield me ook flink.

Gelukkig had ik in de eerste week meteen al vriendinnen gemaakt en ging ik met veel plezier naar school en ondanks de niet altijd vrolijke sfeer, haalde ik alsnog goeie cijfers en mijn advies vanuit het AC is HAVO. Misschien zou dat helpen bij het aanmelden bij een nieuwe school. En dat hebben we nu net achter de rug.

Het plan

Na het afronden van ‘het plan’, is de website www.een-nieuwe-start.nl van start gegaan. Hierop was alle informatie te vinden is over het aanmeldingsprocedure en de beschikbare plaatsen. Binnen 1 dag heeft mijn moeder alle beschikbare plekken door moeten spitten, rekening houdende met: afstand, soort onderwijs en ‘gevoel’. En daarmee zijn we naar de scholenmarkt gegaan dat gehouden werd op mijn moeders oude school: Hofstad Lyceum, de week na de herfstvakantie moesten we ons al aanmelden, de scholen konden we dus niet eens bekijken. Maar oh, wat hoopte ik dat ik me kon aanmelden bij het Sint Maartenscollege of Dalton! Maar ook nu weer kon ik er niet terecht omdat er geen plek was in de brugklas.

Loting

Uiteindelijk kwamen we als volgt tot de 1e, 2e en 3e keuze: Edith Stein College, Veurs Lyceum en Segbroek College. Vandaag kregen we te horen dat ik een van de 10 leerlingen van het Aloysius College ben die voor alledrie de scholen ben uitgeloot! Mijn moeder zegt dat ik er niks aan kan doen, maar dat het gewoon domme pech is. Het zal allemaal wel. Maar ik ben er erg verdrietig van, krijg er letterlijk hoofdpijn van en zie het niet zitten om in mijn eentje opnieuw te moeten beginnen op een school in Pijnacker terwijl we in Oud-Voorburg wonen! Ik vind het vreselijk en kan me niet meer groot houden. Ik word van alle kanten getroost, maar uiteindelijk lost dat niks op en blijf ik me verdrietig voelen.

Sluiting Aloysius College Den Haag
Anna (11 jaar) moet zich maar zien te redden op een nieuwe school na sluiting van Aloysius College Den Haag. (Foto: MamaCyn)

Wij vragen ons nu dan ook af: HOE KAN DIT?! Hoe is het mogelijk dat wij in deze situatie terecht zijn gekomen? Hebben wij de verkeerde keuzes gemaakt? Hadden wij ons net als de andere ouders en kinderen veel meer moeten laten horen tijdens de ouderavonden? Meer onze emoties moeten tonen?! Hadden we meer kunnen doen dan dat we nu gedaan hebben? Of is dit nu echt domme, domme pech? Wie het weet, mag het zeggen! Graag zelfs.

Deel dit bericht op jouw social media, hashtag er op los! Misschien bereiken we er iets mee. Misschien ook niet. Anna is hiermee in ieder geval haar verhaal kwijt.

UPDATE: Anna is overgeplaatst naar een middelbare school dicht in de buurt. Eind goed, al goed!

6 gedachten over “Sluiting Aloysius College in Den Haag laat diepe sporen na”

 1. Lieve Anna,

  Ik ben Arantxa, oud-AC’er, oud-HML’er, oud-VAVO’er en ondertussen tweedejaars HBO-studente. Ik leef onwijs met je mee – als medemens. Het enige wat ik je kan zeggen is dat inderdaad alles op zijn pootjes terecht gaat komen, dat het mogelijk heel moeilijk gaat zijn voordat het makkelijk wordt, maar dat – als je er behoefte aan hebt, je me altijd mag bellen of mailen.

  Sterkte, meisje!

  Groetjes,
  Arantxa

  0630655499
  maramatji@hotmail.com

  1. Bedankt voor je lieve woorden en aanbod Arantxa, een waardevol gebaar.. De dag na dit artikel hebben we goed nieuws ontvangen: Anna kan alsnog naar een school in Voorburg! De rust is hierdoor enigszins wedergekeerd, alhoewel er weer flink geleerd wordt voor proefwerkweek 😉 Liefs en xx van Cynthia en Anna.

 2. Tjonge wat een verhaal meisje, ik ga er vanuit dat het allemaal op zijn pootjes terecht komt ! Sterkte en niet vergeten ……..je bent een bikkeltje

  1. Dankjewel Karin! Het zag er echt even niet goed uit, raar systeem dat loten, helemaal nadat je daadwerkelijk uitgeloot wordt.. Maarrrr, eind goed, al goed: eind november kan ze alsnog in Voorburg naar school!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.