Personal Training: mijn progressie (3/3)

Ter voorbereiding op Mud Masters obstacle run Scheveningen heb ik ondertussen alweer acht sessies Personal Training er op zitten. Monkeybars is één van de obstakels die tijdens Mud Masters getrotseerd moet worden. Vorig jaar is het me niet gelukt deze te halen, maar nu het een onderdeel is geworden van mijn training, zeg ik: ‘Ik ga die Monkeybars halen!’ Tijd voor een update op mijn ervaring met Personal Training: mijn progressie.

Hoe ik Personal Training tot nu toe ervaar

In eerdere artikelen gaf ik al aan dat ik altijd al personal training heb willen proberen. Waarom? Omdat ik onder professionele begeleiding mijn doelen wil behalen en ondertussen de techniek wil leren zoals bijvoorbeeld op een juiste manier ademhalen en de stand van mijn benen, handen, heupen, etc.

Daarnaast heb ik een lage bloeddruk en werd vaak dizzy tijdens sporten, waardoor ik dikwijls afhaakte en dacht dat het niet de juiste sport voor mij was. Daarop heb ik nu geleerd wat en wanneer ik moet eten om dit soort momenten te voorkomen en hoe ik op een juiste manier moet ademhalen. Eigenlijk hele simpele dingen, maar je moet het maar weten.

En verder vind ik het ontzettend prettig dat ik op maat gemaakte oefeningen meekrijg, die ik ook naast mijn sessies personal training kan doen. Hierbij wordt mij niet alleen uitgelegd hoe ik iets moet tillen, waar ik mijn handen en voeten moet houden en wanneer ik uit moet ademen, ook wordt uitgelegd waarom je dat op die manier het beste kunt uitvoeren en wat voor impact de oefening heeft. Misschien zul jij geen behoefte hebben aan dit soort begeleiding, bij mij werkt dit juist wel omdat dit soort uitleg niet alleen beter blijft hangen, het motiveert mij om het goed te doen en misschien zelfs te verbeteren en te overtreffen!

Oefeningen tijdens een sessie Personal Training

Hieronder een aantal oefeningen uit een van mijn sessies die in totaal 60 min. duurt:

  • Barbell reverse Lunges
  • Hanging
  • Front Squat
  • Legs over ball
  • Combination push up (normal/wide/tricep)
  • Deadlift
  • TRX low pull up
  • Monkeybars

Progressie foto’s

Laat ik voorop stellen dat ik niet train om af te vallen of dunner te worden. Ik train voornamelijk voor Mud Masters en ik train om op lange termijn mijn lichaam te ‘shapen‘. Tijdens mijn intake gaf ik namelijk aan dat ik weet dat ik niet dik ben, maar dat ik ‘flupjes‘ heb waar ik vanaf wil. Vet dus.

De afgelopen drie jaar ben ik twee kledingmaten aangekomen. Op zich niks ernstig, want van een maat 34 is een kleine maat 38 zeker geen ramp! Maar wat mij tegen ging staan, was dat ik niet tevreden was met wat ik in de spiegel zag: mijn benen, buik en billen schenen een eigen leven te leiden waar ik geen onderdeel van mocht zijn. Ik werd buitengesloten. En daarbij, ze waren zo veranderd, ik herkende ze gewoon niet meer.

Om het niet zo ver te laten komen dat we voor altijd vreemden van elkaar zouden blijven en om te kunnen geloven dat zij het echt waren, maakte ik een foto van ze: Yep. Ook op de foto zag ik voor mij onbekenden en werd bevestigd dat ik ze zo niet zou accepteren.

En zo maak ik om de vier weken foto’s van de voor-, zij-, en achterkant van mijn lijf om te zien of ze me al bekend voorkomen. En ik moet zeggen, ze beginnen me vaag bekend voor te komen. Ook kan ik je zeggen dat mijn ‘flupjes’ aangepakt worden met (kracht)training, want vetmassa wordt hiermee omgezet naar spiermassa.

Bereik ik ooit mijn doelen?

Gedurende mijn training, besloot ik om de Monkeybars tot het einde te halen, waarop mijn personal trainer Ayla dit opnam in de training. En de eerste keer dat ik me waagde aan de Monkeybars bleef ik hangen aan de eerste bar, letterlijk. Verder kwam ik niet, althans, ik overtuigde mezelf (en mijn personal trainer) dat ik handschoentjes nodig had…en mijn handen waren te klam….en mijn armen waren niet sterk genoeg….en ik ga het einde écht niet halen….en ik kan mezelf natuurlijk altijd nog laten vallen tijdens Mud Masters….

En nu?

Tot nu toe ervaar ik personal training eigenlijk als: heel leuk! Ik ga zeker niet met tegenzin sporten en ik ben elke week weer benieuwd naar wat we tijdens die sessie gaan doen. (Ook leuk trouwens is om fijne outfits en goed schoeisel bij elkaar te scoren, maar daarover in een volgende blog meer.)

Nooit gedacht maar stiekem toch ergens wel gehoopt: ik vind dat sporten in de sportschool echt wel leuk te vinden. Maar ik wacht nog even met mijn eindconclusie, want de laatste sessie personal training moet namelijk nog komen. En wat ook nog op de planning staat is een ander soort training: Boxing Bootcamp!

Bootcampen heb ik al eens geprobeerd, was overigens niet een denderend succes, maar wel heel gezellig! 😉 Maar boksen heb ik nog nooit gedaan. En laat het net zo zijn dat mijn personal trainer deze training verzorgt, waardoor ik dus al weet dat ik op iemand kan rekenen die mij op een goede manier motiveert en mij dingen (bij)leert. Uiteraard ga ik mijn ervaring weer met jullie delen.

Wil jij ook een keer meedoen aan Boxing Bootcamp? Of lijkt Personal Training jou ook wel wat? ‘Like’ Ayla Personal Training pagina op Facebook of neem vrijblijvend contact op via email.

Check ook even de flyer van Boxing Bootcamp:

Ayla Personal Training - Boxing Bootcamp

Ben je benieuwd naar mijn eindconclusie over Personal Training en of ik mezelf ga overtreffen in mijn gestelde doelen? Of ben je gewoon reuze benieuwd of ik iets bak van Boxing Bootcamp? Hou dan de blog de komende weken in de gaten. En ik zou het leuk vinden als je hieronder jouw reactie achterlaat over jouw eigen struggles en progressie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.