Martabak Manis van Martabakker

Soms ontmoet je leuke, spontane en echte mensen. En tegenwoordig is dat niet meer buitenshuis, op werk of op een verjaardag, maar gewoon… via social media. In dit geval kwam ik na wat gescroll en doorklikken op het account van Martabakker op Instagram. ‘Geinig!’ dacht ik. De naam kwam me vaag bekend voor en ik klikte vervolgens op ‘Volgen’.

Indo roots

Leuk vind ik dat altijd, Indische/Indo/Molukse initiatieven in Nederland. Er is dan vaak een ongeschreven en een niet altijd te beschrijven interesse en connectie. Van mijn kant in ieder geval. Jaren achtereenvolgens bezocht ik trouwens de Pasar Malam op het Malieveld in Den Haag, nu Tong Tong Fair. Mijn moeder is er zelfs nog bekroond als Miss Pasar Malam toen zij met mijn vader en broer op verlof waren vanuit Indonesië in Nederland. Toen niet wetende dat haar (nog niet geboren) dochter jaren later op datzelfde evenement modeshows zou lopen en in het Bintang theater kwam te werken. Zo loopt het leven zullen we maar zeggen.

Te laat!

Ietsjes later zag ik op Insta story dat ik net te laat was om de zoveel honderdste volger te zijn. En zo dus ook te laat voor een free Martabak. “Huuuhhhh!!?? Neeeee. Hoe dan?!” antwoordde ik op de foto. Ik kreeg vrijwel meteen een reactie. Dat ik met een paar minuten te laat was. “Balen” zei ik. “Niet alleen om de Martabak Manis te proeven, maar ik wil er ook wel een blogpost aan wijden.” Omdat we praktisch buren zijn (ietsjes overdreven) en het altijd leuk is dat er aandacht wordt geschonken aan een in dit geval smaakvol initiatief kwam er alsnog een free Martabak Manis mijn kant op. Jeeej!

Vraag maar raak

Nieuwsgierig geworden naar de Martabak Manis dat onze kant op kwam en natuurlijk ook naar de persoon of zelfs personen achter Martabakker stelde ik een vragenlijstje op:

 • Wie is Martabakker?

  Dat zijn mijn zwager Aldo Zenzo en ik Jason Laurens. Aldo is de denker en houdt zich meer bezig met het “Research & Development (R&D)” gedeelte. Ik ben meer de ondernemende/commerciële van de twee.

 • Hoe is Martabakker ontstaan?

  Om te beginnen zijn wij allebei echte foodies. Naast het eindeloos kunnen praten over eten kunnen wij ook echt genieten van lekker eten. Hebben we iets nieuws ontdekt, dan hoeven we elkaar alleen aan te kijken, te glimlachen en weten we dat wij allebei in onze zone zijn en dat het eten goed is 🙂
  Aldo is degene van het experimenteren in de keuken en is de echte fijnproever.
  Ergens eind 2015 was de Martabak Manis aan de beurt. Toen nog in een standaard koekenpan, maar de smaak en structuur kwam overeen zoals de Martabak Manis wordt verkocht langs de kant van de weg in Indonesië.
  Na het proeven werd ik er blij, ‘emotioneel’ 😉 en vooral enthousiast van!
  Martabak Manis is over het algemeen een gerecht waar je ‘niet aan mag zitten’ en eet je in principe alleen in Indonesië. Maar uiteindelijk had het de goedkeuring gekregen van wat kritische ooms en tantes!
  Kort hierna hield een vriendin van ons een goede doelen actie.
  Er werden allerlei verschillende gerechten verkocht om geld in te zamelen. ’s Nachts hadden we via de app aangegeven dat we een steentje wilden bijdragen door het verkopen van Martabak Manis. De volgende dag voor de lunch hadden we een stop moeten doen, omdat de bestellingen binnen bleven stromen. Toen ook nog de reacties lovend waren, wisten wij dat we hier verder iets mee moesten doen.
  De volgende stap was meteen al de inschrijving voor het Tong Tong Fair 2016 op het Malieveld.
  Van kleins af al bekend terrein voor mij, omdat mijn ouders hier meer dan 25 jaar o.a. muziek en traditionele Indonesische spullen verkopen. Een vertrouwde omgeving, maar toch wel een uitdagende en gewaagde volgende stap. Het eerste weekend viel tegen en waren wij de vreemde nieuwelingen, door onder andere een niet traditionele aankleding met batikversiering en foto’s van de gerechten. Het tweede weekend daarentegen, hadden wij bijna voor heel de dag al bestellingen voor openingstijd!
  Na de Tong Tong Fair gingen ‘de geruchten’ snel en werden wij uitgenodigd bij het restaurant Si Des.
  Voor ons een mooie gelegenheid om Martabak Manis vers te bakken en te verkopen in het centrum van Den Haag. Dit hebben wij een aantal keren met heel veel plezier gedaan!

 • Waar kunnen wij Martabakker vinden?

  Sowieso zijn wij 24/7 online te vinden 🙂 Met name actief op Instagram @martabakker070 en ook op Facebook te vinden via @martabakker070. Vooralsnog is vrijdag baking & pick up/delivery day. Vanaf 5 stuks bezorgen wij gratis in de regio Den Haag – Rotterdam. Bestellingen onder de 5 stuks kunnen worden afgehaald in Den Haag – Ypenburg.

 • Wat zijn je toekomstplannen met Martabakker? En wat heb je hier eventueel nog voor nodig?

  Het toekomstplan is om Martabak Manis bekend te maken bij het grote publiek. Niet alleen in de Indo/Molukse kringen, maar juist daarbuiten. Zoals de pannenkoeken en crêpes een begrip zijn, moet dat ook kunnen voor de Martabak Manis! Naast de blijvende love & support van al onze Martabakfans hebben we de juiste deuren nodig die we kunnen openen om verder te groeien. Ondertussen blijven wij door bakken, mensen blij maken en wachten we geduldig onze kansen af.

 • En dan nog deze: waarom Martabak Manis en niet Martabak Telor?

  Het begon allemaal met Martabak Manis en hier is de meeste vraag naar ten op zichte van de Martabak Telor.
  De focus blijft de Martabak Manis, omdat je nog zoveel kanten op kan gaan qua smaken en variaties. Voor het grote publiek is Martabak Manis iets nieuws, maar toch herkenbaar en laagdrempelig om het een keer te proeven.
  En voor wat betreft de Martabak Telor: working on it so stay tuned en houd ons in de gaten via Instagram en Facebook!

My thoughts

Hoe hou je het voor mogelijk dat Pasar Malam schijnbaar datgene is wat ons linkt! We kennen dezelfde mensen die ik uit de tijd dat ik op de Pasar werkte heb leren kennen. En Si Des zat eerst verscholen in de Markthof en later uit de route aan het Rabijn Maarssenplein, maar voor mij toch echt wel een van de betere Indonesische eettentjes. En tijdens een van mijn bezoekjes daar viel mijn oog dus al op de naam Martabakker.. Nou ja, des te meer bevestiging dat ik hoe dan ook al achter het concept van Martabakker sta!

“En, hoe? Die Martabak Manis?”

Zo zouden mijn mede-Indo-genoten mij de vraag stellen. Wij kregen twee stukken Martabak Manis: Nutty en Speculoos. En ik kan je zeggen: “Enak dese!” Ik ben geen zoetekauw, zou dus ook eerder een Martabak Telor bestellen dan een Manis, maar het deeg is heel nice en de zoetigheid van de vulling is gewoon goed!

Ik moest al gniffelen om de uitspraak “langs de kant van de weg” oftewel “pingir jalan”, want die gedachte of herinnering is exact waar je streetfood aan koppelt zodra je je eerste hap neemt. Roept het dat op, vraag je je altijd als eerste af. En ondanks dat het voor mij nieuwe flavours zijn, is het net weer even die Martabak Manis dari pingir jalan. 😉

Conclusie: More please!

2 gedachten over “Martabak Manis van Martabakker”

 1. Wij zaten jaren geleden in de trein naar Den Haag om de Pasar Malan te bezoeken.We maakten een praatje met de mensen in de coupe.En kregen het advies om Martabak te gaan eten.En werd er bij gezegd eerst gaan eten dan is alles vers en zo.daarna pas de tentoonstelling bezoeken.Nu het was een hele belevenis stapels dozen met eieren en hard werkende koks en het gerecht was heel bizonder. En nu eens kijken of we vandaag op de Pasar Malam in Eindhoven ook Martabac kunnen eten.vriendelijke groeten Els en Harry

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.