Hoe ik werk: resultaten behalen in verbondenheid

‘Mensen komen vooral naar kantoor om elkaar te ontmoeten, dus er zullen meer vergaderruimtes en cafés komen en minder bureaus. Maar of dit onder aan de streep tot minder vierkante meters leidt, is nog afwachten’ lees ik zojuist in een artikel in het Financieel Dagblad over de verwachtingen na de Covid19-maatregelen.

Werken aan een bureau in kantoortuinen heb ik altijd al lastig gevonden. Veel prikkels, leuke en minder leuke. Mijn eerste kantoorbaan echter, waren zeven jaren in een kantoortuin bij een internationale oliemaatschappij en ervoer ik als heel prettig! Elk bureau werd tot een bepaalde hoogte afgescheiden door middel van houten cubicles. Zo behield ik het contact en overzicht. En kon mij alsnog als het ware terugtrekken.

In de over- en onderprikkelde functies die hierop volgden zag ik in een flits voor me dat ik een functie zou vervullen waarin ik vaker thuis kon werken. Zodat ik ongestoord aandacht kon geven aan het creatieve proces van mijn brein én mijn intuïtie. Een aantal functies, een burn-out en pre-Covid19 verder, was ik dankbaar dat ik vrij was te kiezen om te werken waar ik wilde. Of dat nu flexwerkend op kantoor, thuis, of een kantoorlocatie elders was, prima! Zolang ik maar zichtbare resultaten oplever en verbinding behoud met mijn werkrelaties. Fijn, want deze combinatie vind ik zelf ook belangrijk en daarom gaat mij dit ook heel goed af!

Een verademing was het om niet de druk te voelen van het steeds weer op hetzelfde tijdstip aanwezig te hoeven zijn. Op zoek naar een beschikbare bureau en het incasseren van de ongevraagde adviezen van mede-etage-bewoners over de beoogde werkplek. In plaats daarvan werd thuis opstarten en naar kantoor fietsen wanneer ik afspraken had ook een manier om mijn werkdag in te vullen. En alleen zitten in een kantoortuin of later dan de rest afsluiten ervaar ik niet als zielig, zoals ik ook weleens ongevraagd benaderd werd. En ik jump net zo makkelijk op de fiets op een semi-vaste thuiswerkdag wanneer nodig.

Of mijn werkdagen er anders uit gaan zien wanneer er meer ontmoetings- en aanlandplekken zijn en minder werkplekken? Ja, dat verwacht ik wel. Namelijk, een nog veel betere verbinding met mijn werkrelaties en ons gezamenlijke doel! Want met name door onze gezamenlijke ervaringen met de covid-19 maatregelen en het op afstand leren communiceren en werken, heerst er meer interesse, meer begrip, gevolgd door meer focus en motivatie op de te behalen resultaten.

Ook verwacht ik een toename in het gebruik van zowel de pand- als gebruikersgebonden audiovisuele middelen. Organisaties bereiden zich voor op de anderhalve-meter-samenleving in de kantoorpanden. En medewerkers krijgen meer inzicht in welke middelen bijdragen aan efficiënt werken en welke zaken juist energielekken blijken. En leidinggevenden krijgen meer vertrouwen in de medewerkers bij het thuiswerken. We hebben nu namelijk allemaal ervaring opgedaan in de volgorde van belangrijkheid: wat wil ik vandaag/morgen/deze week af krijgen en wie of wat heb ik daarvoor nodig? En: deze vergadering is voor mij belangrijk omdat ik informatie ophaal of ik lever input ten behoeve van mijn visie, project, team, afdeling of organisatie.

Daarnaast verwacht ik dat smart building concepten niet alleen geadopteerd gaan worden vanuit de eindgebruiker, maar dat deze nu ook waardevolle input kan leveren nu er zelf ervaren is wat een smart building precies inhoudt en met welk doel. Namelijk: resultaten leveren in verbinding door samen werken en elkaar ontmoeten. En niet alleen eindgebruikers, maar ook de onervaren hoger management hebben nieuwe inzichten kunnen opdoen waardoor bepaalde oplossingen met enige daadkracht verder ontwikkeld gaan worden.

Tot slot, naast verwachtingen blijf ik ook altijd nog de hoop houden op awareness. Anders gezegd: bewustwording. Want uiteindelijk willen we allemaal toch echt hetzelfde. En dat is een tevreden (werkend) leven leiden. Alleen de invulling ervan verschilt van elkaar. En wat geeft dat nou?

Heb jij al een idee of jouw werkdagen er anders uit gaan zien na de Covid19-maatregelen? En welke (audiovisuele) middelen zouden jou kunnen helpen? Laat het mij weten in een comment, contactformulier of via mail: info@mamacyn.com Ik ben altijd nieuwsgierig maar andere ervaringen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.