Hardlopen in de winter: wel/niet gaan?

Man o man, wat was het koud zeg vorige week! Nogmaals kreeg ik de bevestiging dat ik niet gemaakt ben voor het koude weer. Sterker nog, ik ben in Indonesië gemaakt en heb daar de eerste vijf jaren van mijn leven gewoond. De laatste tijd stel ik mezelf bij nieuwe ontmoetingen op deze manier voor en ik merk daarbij op dat ik mezelf een ‘binnen-meisje’ noem. Een ‘binnen-meisje’? Ja, zo eentje die voornamelijk binnenshuis was en niet buiten ging spelen zoals we dat hier kennen in een speeltuin of in de straat. Nu op veel latere leeftijd heb ik nog steeds moeite om ‘buiten te spelen’, tenzij het met een doel is: fietsen naar de bestemming, lopen om eten te halen of hardlopen op tijd of afstand. En met die laatste bezigheid heb ik een continue discussie in mijn hoofd. Hardlopen in de winter: wel/niet gaan?

Niet mijn favoriete bezigheid

Hardlopen: het is niet mijn favoriete bezigheid, maar toch vind ik het oké om het te doen. Mijn motivatie is met name dat het ontzettend veel calorieën verbrandt. Daarnaast ruim ik mijn gedachten op tijdens het hardlopen. En op een gegeven moment is het gewoon leuk om te zien dat je lekker bezig bent en je tijd en afstand steeds verbetert. (Zonder dood te gaan.)

Begeleiding

Op dit moment gebruik ik een podcast waarbij ik 3x in de week de duur van het hardlopen opbouw. De eerste week begin je bijvoorbeeld met 1 minuut rennen en daarna 90 seconden flink door stappen. En dat een aantal keer herhalen. In week 2 wederom 3x in de week, maar dan 90 seconden rennen en vervolgens 2 minuten flink door stappen. En zo ga je enkele weken door tot je aan één stuk door 5 kilometer zonder te stoppen kunt rennen. (Zonder wederom dood te gaan.)

Trainen

Vorig jaar deed ik voor het eerst mee met de City Pier City Run in Den Haag. De weken daarvoor trainde ik door 1x in de week vóór mijn krachttraining op de hardloopband te rennen. Ik begon met het einddoel van 3 kilometer en de weken daarna bouwde ik dat op. Daarnaast rende ik als het kon nog 2 dagen buiten. Zo kon ik mijn snelheid ook steeds weer iets verbeteren. En kwam ik op de 3x in de week trainen.

Doelen

Ik zal denk ik nooit een duurloper worden. Tot nu toe heb ik namelijk nog nooit het gevoel gehad van: ‘Dit gaat lekker zo, laat ik er nog een kilometertje bij pakken!’, maar tegelijkertijd weet ik ook dat ik nooit nooit moet zeggen. De afgelopen jaren heb ik dingen gedaan en ben ik dingen aangegaan op sportgebied waarvan ik dacht dat ik daar niet voor gemaakt was. En ja, er zaten probeersels tussen waarvan mijn rug nu nog steeds van aan het herstellen is. Maar dat is leren. En dat leren kun je pas nadat je het hebt gedaan. Zelf ervaren door het te proberen. En daarom kan ik nu met enige trots zeggen:

Ik ben zeker geen duurloper, maar ik ben ook zeker niet meer dat ‘binnen-meisje’ van vroeger!

Ben jij wel een duurloper of ben jij ook al tevreden met het feit dat je naar buiten gaat (in de winter) en beweegt?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.