Leestip: Groot Indonesisch kookboek

Bij het afspreken met vriendinnen komen we al gauw op het idee om samen te eten. Ditmaal bood ik aan om Indonesisch te koken. ‘Rendang!’ werd er geroepen en ‘Sajoer lodeh’. Zelf voegde ik er nog ‘Belado van eieren’ toe om het bordje wat completer te maken. De recepten haalde ik uit het ‘Groot Indonesisch kookboek’. Met zijn eerste druk uit 1973 is het best wel een klassieker.

Zoals beloofd

In een eerdere blogpost beloofde ik een aparte blogpost te wijden aan de drie gerechten uit het Groot Indonesisch kookboek. Omdat ik niets uit boeken mag kopiëren of delen zonder vooraf schriftelijke toestemming aan te vragen, volgen hieronder alleen de ingrediënten van de drie gerechten uit het boek. Om een idee te krijgen van wat je in huis moet hebben. Van het eindresultaat heb ik foto’s gemaakt. Het is alleen zo jammer dat je niets ruikt of proeft: het was zó lekker!

Rendang Padang

 • 10 rode lomboks
 • 5 sjalots, gesnipperd
 • 5 teentjes knoflook, gesnipperd
 • 1/2 theelepel koenjit
 • 1 theelepel laos (vers)
 • 4 kemiri’s, gepoft
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • zout
 • 1 blok santen
 • 1 sereh stengel
 • 2 salam blaadjes
 • 2 djeroek poeroet blaadjes
 • 500 gram mager rundvlees (ik gebruikte sucadelappen van de slager)
 • 500 gram lever of hart (dit heb ik vervangen met 500 gram sucadelappen)
Er gaan 10 Spaanse pepers in dit gerecht. Om het minder pittig te maken wel je de pepers in heet water. De volgende keer laat ik dat achterwege.

Sajoer lodeh van gemende groenten

 • 200 gram bloemkool
 • 200 gram sperzieboontjes
 • 200 gram worteltjes
 • 1 grote aardappel
 • 2 eetlepels olie
 • 1/2 liter bouillon (gemaakt van 1 blokje vleesbouillon)
 • 1/4 blok santen
 • asemwater (gemaakt van asem/tamarinde ter grootte van een walnoot)
 • 3 kemiri’s
 • 5 sjalots, gesnipperd
 • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
 • 2 theelepels sambal trassi
 • 2 theelepels laos (vers)
 • 2 theelepels gula djawa
 • zout
 • 1 sereh stengel
 • 1 salam blaadje
In deze variant gaan er sperzieboontjes, aardappel en worteltjes in het gerecht. Ik miste toch wel wat kool en de aardappel laat ik de volgende keer weg.

Belado van eieren

 • 5 eenden- of kippeneieren
 • 3 sjalots, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 1 theelepel sambal oelek
 • zout
 • 2 eetlepels olie
Ook al kreeg ik complimenten over het heerlijke eten, van de drie gerechten vond ik deze persoonlijk het minst gelukt. Ach, better luck next time!

Wil je het boek bestellen?

Het boek heeft 416 pagina’s en heeft ontiegelijk veel recepten. Kun je nagaan hoe rijk de Indonesische keuken is en nog mis ik een aantal gerechten. Met name uit Bandung, West Java, de streek waar mijn moeder vandaan komt.

Tip: Koop het boek voor jezelf of geef het weg als kado!

Heb jij een Indonesisch kookboek die ik absoluut moet proberen? Laat het me alsjeblieft weten! Ik vind nieuwe recepten uitproberen en lekker eten zo fijn! En mocht je ervaring hebben met het publiceren van teksten uit boeken: ik zou hier best wat meer over willen weten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.